Elinvoimainen maaseutu - ministeriöiden vastuut ja alueellinen kehittäminen - Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä

maaseutupoliittinen erityisohjelma 2007-2010

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

58,95 €
Toimitusaika-arvio: 3 - 4 viikkoa
  • Tekijä: Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä,
  • Kansityyppi: pehmeäkantinen
  • Kieli: suomi
  • Vuosi: 2007
  • Sivut: 42

Lisätiedot

Alueiden kehittämislaissa (602/2002) määritellään aluepolitiikkaan kuuluviksi erityisohjelmiksi maaseutu-, saaristo-, aluekeskus- (AKO) ja osaamiskeskusohjelmat (OSKE). Erityisohjelmat ovat valtioneuvoston hyväksymiä määräaikaisia välineitä aluekehittämisen suuntaamisessa sekä uusien menetelmien ja yhteistyömuotojen luomisessa. Valtioneuvosto hyväksyi 22.2.2007 maaseutupoliittisen erityisohjelman vuosille 2007-2010. Maaseutupoliittisella erityisohjelmalla hallitus pyrkii vastaamaan maaseudun kehittämispolitiikan lähivuosien suuriin haasteisiin. Näitä ovat alueiden välisten kehittämisedellytysten erojen kaventaminen, muuttoliikkeen ja väestörakenteen tasapainottaminen sekä elinkeinorakenteen monipuolistaminen. Keskeisiä asioita ovat lisäksi palveluverkoston toimivuudesta huolehtiminen erityisesti harvaan asutulla maaseudulla sekä tarve kehittää kaupunki- ja maaseutupolitiikan toisiaan tukevaa yhteistyötä. Maaseutupoliittinen erityisohjelma keskittyy laajan maaseutupolitiikan kysymyksiin sekä maaseutupolitiikan järjestelmän kehittämiseen. Se sisältää valtioneuvoston maaseutupolitiikan linjaukset sekä päätökset kehittämistoimenpiteistä seuraaville neljälle vuodelle. Erityisohjelma on laajan maaseutupolitiikan väline, eli sen toimenpiteet kohdistuvat usealle politiikkasektorille. Erityisohjelmaa toteutetaan valtion talousarvion puitteissa. Uutena asiana ohjelmaan sisältyy alueellinen osio aluekeskusten ulkopuolisille alueille. Siihen on varattu yhden miljoonan euron siemenraha vuodelle 2007. Maaseutupolitiikan tavoitteena on taata elinvoimainen ja toimiva maaseutu. Maaseutupolitiikka jäsennetään erityisohjelmassa neljään toimintalinjaan, jotka ovat 1) elinkeinojen ja työn uudistaminen 2) osaamisen tason nostaminen 3) peruspalvelujen ja asumismahdollisuuksien parantaminen ja 4) maaseudun toimintarakenteiden vahvistaminen. Erityisohjelma on strategialtaan tiivis ja tavoitteellinen. Ohjelma sisältää 66 päätöstä, jotka ovat toimintalinjojen mukaisesti ryhmiteltyjä kehittämistoimenpiteitä. Maaseutupoliittisen erityisohjelman valmisteli maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR, joka toimii valtioneuvoston apuna myös ohjelman toteuttamisessa. Ohjelman valmistelussa oli mukana YTR:n laaja verkosto. Erityisohjelman vaikutusten arviointi on tehty soveltaen lakia viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (200/2005).

Lisätiedot

Kuvaus Alueiden kehittämislaissa (602/2002) määritellään aluepolitiikkaan kuuluviksi erityisohjelmiksi maaseutu-, saaristo-, aluekeskus- (AKO) ja osaamiskeskusohjelmat (OSKE). Erityisohjelmat ovat valtioneuvoston hyväksymiä määräaikaisia välineitä aluekehittämisen suuntaamisessa sekä uusien menetelmien ja yhteistyömuotojen luomisessa. Valtioneuvosto hyväksyi 22.2.2007 maaseutupoliittisen erityisohjelman vuosille 2007-2010. Maaseutupoliittisella erityisohjelmalla hallitus pyrkii vastaamaan maaseudun kehittämispolitiikan lähivuosien suuriin haasteisiin. Näitä ovat alueiden välisten kehittämisedellytysten erojen kaventaminen, muuttoliikkeen ja väestörakenteen tasapainottaminen sekä elinkeinorakenteen monipuolistaminen. Keskeisiä asioita ovat lisäksi palveluverkoston toimivuudesta huolehtiminen erityisesti harvaan asutulla maaseudulla sekä tarve kehittää kaupunki- ja maaseutupolitiikan toisiaan tukevaa yhteistyötä. Maaseutupoliittinen erityisohjelma keskittyy laajan maaseutupolitiikan kysymyksiin sekä maaseutupolitiikan järjestelmän kehittämiseen. Se sisältää valtioneuvoston maaseutupolitiikan linjaukset sekä päätökset kehittämistoimenpiteistä seuraaville neljälle vuodelle. Erityisohjelma on laajan maaseutupolitiikan väline, eli sen toimenpiteet kohdistuvat usealle politiikkasektorille. Erityisohjelmaa toteutetaan valtion talousarvion puitteissa. Uutena asiana ohjelmaan sisältyy alueellinen osio aluekeskusten ulkopuolisille alueille. Siihen on varattu yhden miljoonan euron siemenraha vuodelle 2007. Maaseutupolitiikan tavoitteena on taata elinvoimainen ja toimiva maaseutu. Maaseutupolitiikka jäsennetään erityisohjelmassa neljään toimintalinjaan, jotka ovat 1) elinkeinojen ja työn uudistaminen 2) osaamisen tason nostaminen 3) peruspalvelujen ja asumismahdollisuuksien parantaminen ja 4) maaseudun toimintarakenteiden vahvistaminen. Erityisohjelma on strategialtaan tiivis ja tavoitteellinen. Ohjelma sisältää 66 päätöstä, jotka ovat toimintalinjojen mukaisesti ryhmiteltyjä kehittämistoimenpiteitä. Maaseutupoliittisen erityisohjelman valmisteli maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR, joka toimii valtioneuvoston apuna myös ohjelman toteuttamisessa. Ohjelman valmistelussa oli mukana YTR:n laaja verkosto. Erityisohjelman vaikutusten arviointi on tehty soveltaen lakia viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (200/2005).
Toimitusaika 3 - 4 viikkoa
Kustantaja Sisäasiainministeriö
Tekijä Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä,
Sidosasu pehmeäkantinen
Sarjan lisätieto 1236-2840
Sivumäärä 42
ISBN 9789524912082
Ilmestymisvuosi 2007
Painos 1
Tilausnumero 8351862
Kuvitus " - Kuvitus, mustavalkoinen" -
Asiasanat aluekehitys, elinkeinot, kehittäminen, maaseutu, maaseutupolitiikka, osaaminen, peruspalvelut, tietokirjallisuus, Valtakunnansuunnittelu
Alanimike 8351862

Arvostelut

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltava tuote: Elinvoimainen maaseutu - ministeriöiden vastuut ja alueellinen kehittäminen

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä

Kirjaudu

Jos sinulla on jo tunnukset, ole hyvä ja kirjaudu sisään.

Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia uuteen verkkokauppaan, rekisteröidy tästä

* Vaaditut tiedot