Hegemonisesta maskuliinisuudesta miesten moneuteen - Jiri Nieminen

kriittisen miestutkimuksen mahdollistuminen valtio-opillisessa ajattelussa

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

55,95 €
Toimitusaika-arvio: 12 - 16 päivää
  • Tekijä: Nieminen, Jiri
  • Kansityyppi: pehmeäkantinen
  • Kieli: suomi
  • Vuosi: 2013
  • Sivut: 83

Lisätiedot

Tutkimus koostuu neljästä vuosina 2004-2012 julkaistusta artikkelista ja yhdestä artikkelikäsikirjoituksesta. Kolmessa ensimmäisessä artikkelissa käsitellään kriittistä miestutkimusta ja sen suhdetta feministiseen teoriaan, mahdollisuuksista tuottaa tietoa mieheyden ja politiikan yhteen nivoutumisesta. Kriittisessä miestutkimuksessa miestä ja maskuliinisuutta ei oteta annettuna vaan erilaisia maskuliinisuuksia pyritään paikantamaan ja laittamaan kritiikin kautta liikenteeseen kiinnittämällä huomiota sukupuolittuneisiin käytäntöihin ja valtasuhteisiin. Keskeisenä käsitteenä on hegemoninen maskuliinisuus, joka ymmärretään idealisoituna kuvana modernista yhteiskunnan mieskansalaisuudesta, johon miespoliitikot ovat pyrkineet samaistumaan performoimamalla mieheyttä luodakseen homososiaalisen liittosuhteen potentiaalisiin äänestäjiin. Tutkimuksen teoreettisessa osuudessa esitetään, että kriittinen miestutkimus on mahdollistunut valtio-opillisessa ajattelussa 2000-luvulla kahdesta syystä: (1) elinkeinorakenteen muutoksen myötä eli siirtymästä teolliseen tuotantoon perustuvasta kuriyhteiskunnasta jälkiteolliseen palveluihin ja informaatioteknologiaan perustuvaan kontrolliyhteiskuntaan, mikä ideologisessa ylärakenteessa ilmenee sukupuolieron ja -järjestyksen uudelleenneuvotteluna, hegemonisen maskuliinisuuden murtumana ja miesten moneutena, (2) koska feministinen liike ja naistutkimus ovat tehneet mahdolliseksi miehen ymmärtämisen sukupuolena luoden sellaista käsitteistöä, jolla miesten ja maskuliinisuuksien tutkiminen on tullut mahdolliseksi, asettaa ne diskurssiin ja objektivoida tiedon kohteeksi. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa väitän, että myöhäismodernissa jälkiteollisessa yhteiskunnassa hegemoninen maskuliinisuus on murtunut (ainakin) uudentyyppiseksi metroseksuaaliksi ylemmän keskiluokan mieheyden esittämiseksi (josta käytetään esimerkkinä Alexander Stubbia) ja toisaalta perinteisen, modernin, maskuliinisuuden performoinniksi, joka kuitenkin myöhäismodernissa yhteiskunnassa näyttäytyy protestimaskuliinisuutena (josta käytetään esimerkkinä Timo Soinia).

Lisätiedot

Kuvaus Tutkimus koostuu neljästä vuosina 2004-2012 julkaistusta artikkelista ja yhdestä artikkelikäsikirjoituksesta. Kolmessa ensimmäisessä artikkelissa käsitellään kriittistä miestutkimusta ja sen suhdetta feministiseen teoriaan, mahdollisuuksista tuottaa tietoa mieheyden ja politiikan yhteen nivoutumisesta. Kriittisessä miestutkimuksessa miestä ja maskuliinisuutta ei oteta annettuna vaan erilaisia maskuliinisuuksia pyritään paikantamaan ja laittamaan kritiikin kautta liikenteeseen kiinnittämällä huomiota sukupuolittuneisiin käytäntöihin ja valtasuhteisiin. Keskeisenä käsitteenä on hegemoninen maskuliinisuus, joka ymmärretään idealisoituna kuvana modernista yhteiskunnan mieskansalaisuudesta, johon miespoliitikot ovat pyrkineet samaistumaan performoimamalla mieheyttä luodakseen homososiaalisen liittosuhteen potentiaalisiin äänestäjiin. Tutkimuksen teoreettisessa osuudessa esitetään, että kriittinen miestutkimus on mahdollistunut valtio-opillisessa ajattelussa 2000-luvulla kahdesta syystä: (1) elinkeinorakenteen muutoksen myötä eli siirtymästä teolliseen tuotantoon perustuvasta kuriyhteiskunnasta jälkiteolliseen palveluihin ja informaatioteknologiaan perustuvaan kontrolliyhteiskuntaan, mikä ideologisessa ylärakenteessa ilmenee sukupuolieron ja -järjestyksen uudelleenneuvotteluna, hegemonisen maskuliinisuuden murtumana ja miesten moneutena, (2) koska feministinen liike ja naistutkimus ovat tehneet mahdolliseksi miehen ymmärtämisen sukupuolena luoden sellaista käsitteistöä, jolla miesten ja maskuliinisuuksien tutkiminen on tullut mahdolliseksi, asettaa ne diskurssiin ja objektivoida tiedon kohteeksi. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa väitän, että myöhäismodernissa jälkiteollisessa yhteiskunnassa hegemoninen maskuliinisuus on murtunut (ainakin) uudentyyppiseksi metroseksuaaliksi ylemmän keskiluokan mieheyden esittämiseksi (josta käytetään esimerkkinä Alexander Stubbia) ja toisaalta perinteisen, modernin, maskuliinisuuden performoinniksi, joka kuitenkin myöhäismodernissa yhteiskunnassa näyttäytyy protestimaskuliinisuutena (josta käytetään esimerkkinä Timo Soinia).
Toimitusaika 12 - 16 päivää
Kustantaja Tampere University Press
Tekijä Nieminen, Jiri
Sidosasu pehmeäkantinen
Sivumäärä 83
ISBN 9789514491313
Ilmestymisvuosi 2013
Tilausnumero 8334422
Asiasanat hegemonia, maskuliinisuus, miehet, miestutkimus, performatiivisuus, politiikka, tietokirjallisuus, Tiedepolitiikka
Alanimike 8334422

Arvostelut

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltava tuote: Hegemonisesta maskuliinisuudesta miesten moneuteen

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä

Kirjaudu

Jos sinulla on jo tunnukset, ole hyvä ja kirjaudu sisään.

Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia uuteen verkkokauppaan, rekisteröidy tästä

* Vaaditut tiedot