Ihmisen rajoilla - Juha Raipola

Epävarma tulevaisuus ja ei-inhimilliset toimijuudet Leena Krohnin Pereat munduksessa

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

59,95 €
Toimitusaika-arvio: 12 - 16 päivää
  • Tekijä: Raipola, Juha
  • Kansityyppi: pehmeäkantinen
  • Kieli: suomi
  • Vuosi: 2015
  • Sivut: 220

Lisätiedot

Leena Krohn (s. 1947) tunnetaan poikkeuksellisen omaleimaisesta kirjallisesta tuotannostaan, jossa arkitodellisuus, fantasia ja tieteisfiktiiviset tulevaisuudenkuvaukset limittyvät toisiinsa. Juha Raipolan väitöstutkimus keskittyy tarkastelemaan Krohnin teosta Pereat mundus: Romaani eräänlainen (1998) näkökulmasta, jossa tärkeimpään rooliin nousevat erilaiset filosofiset ja eettiset kysymykset inhimillisen todellisuuden ääriviivoista ja reunaehdoista sekä ihmiselämän merkityksestä osana laajempaa luonnonkokonaisuutta. Teos nähdään tutkimuksessa eräänlaisena Krohnin tuotannon vedenjakajateoksena, joka kuitenkin havainnollistaa myös yleisemmin Krohnin teosten ominaispiirteitä. Väitöskirjan keskiössä ovat tavat, joilla Pereat mundus suhteellistaa ihmisen kykyjä ja mahdollisuuksia ympäröivän todellisuuden hallintaan ja ymmärtämiseen. Tutkimus osoittaa ekokriittisen kirjallisuudentutkimuksen keinoin, kuinka teos korostaa inhimillisen tiedon ja olemassaolon rajoja ja kyvyttömyyttämme ohjailla tulevaisuutta haluttuun suuntaan. Samalla tutkimus tarkastelee, kuinka Pereat mundus kyseenalaistaa arkiajattelussamme selviltä tuntuvia rajoja inhimillisen ja ei-inhimillisen todellisuuden väliltä. Esiin nousevat muun muassa ihmisen ja luonnon, ihmisen ja koneiden sekä ihmisen ja eläimen väliset epäselvät ja ratkeamattomat suhteet. Väitöskirja käy läpi erilaisia kirjallisia keinoja, joiden avulla Krohnin teos painottaa tulevaisuuden epävarmuutta ja ihmistoiminnan kiinteitä sidoksia ympäröivään todellisuuteen. Näihin keinoihin lukeutuu muun muassa teoksen poikkeuksellinen kokonaisrakenne, joka näyttäytyy eräänlaisena romaani- ja novellikerronnan välimuotona. Rakenne mahdollistaa esimerkiksi ihmiskunnan kokonaisuuden tarkastelun eräänlaisena teoksen kollektiivisena päähenkilönä, joka joutuu kohtaamaan eri luvuissa erilaisia uhkia ja epävarmuuksia. Huomio kohdistuu myös teoksen tieteisfiktiivisiin elementteihin, joita hyödynnetään tieteisfiktion lajiperinteestä poikkeavilla tavoilla. Toisin kuin erityisesti populaari tieteisfiktio, jonka juonirakenne osoittaa yleensä selkeästi, millainen tulevaisuus näyttäytyy toivottuna, Pereat mundus jättää tällaisen pohdinnan viime kädessä lukijalle. Tutkimus tuokin esiin, kuinka teos rakentuu keskeisiltä osiltaan erilaisten rakenteellisten ja temaattisten ratkeamattomuuksien, epävarmuuksien ja paradoksien varaan ja tarjoaa lukijalle enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Metodiikaltaan ja teorioiltaan tutkimus edustaa uutta avausta kotimaisen kirjallisuudentutkimuksen kentällä. Tutkimus rakentuu erityisesti posthumanismin ja materiaalisen ekokritiikin tutkimusvälineistöille, joiden laajempi soveltaminen ekokriittiseen kirjallisuudentutkimukseen on kansainvälisestikin vasta aluillaan. Tutkimuksen yhtenä tavoitteena onkin ollut erityisesti materiaalisen ekokritiikin teoriavälineiden edelleen kehittäminen kirjallisuudentutkimuksen tarpeisiin.

Lisätiedot

Kuvaus Leena Krohn (s. 1947) tunnetaan poikkeuksellisen omaleimaisesta kirjallisesta tuotannostaan, jossa arkitodellisuus, fantasia ja tieteisfiktiiviset tulevaisuudenkuvaukset limittyvät toisiinsa. Juha Raipolan väitöstutkimus keskittyy tarkastelemaan Krohnin teosta Pereat mundus: Romaani eräänlainen (1998) näkökulmasta, jossa tärkeimpään rooliin nousevat erilaiset filosofiset ja eettiset kysymykset inhimillisen todellisuuden ääriviivoista ja reunaehdoista sekä ihmiselämän merkityksestä osana laajempaa luonnonkokonaisuutta. Teos nähdään tutkimuksessa eräänlaisena Krohnin tuotannon vedenjakajateoksena, joka kuitenkin havainnollistaa myös yleisemmin Krohnin teosten ominaispiirteitä. Väitöskirjan keskiössä ovat tavat, joilla Pereat mundus suhteellistaa ihmisen kykyjä ja mahdollisuuksia ympäröivän todellisuuden hallintaan ja ymmärtämiseen. Tutkimus osoittaa ekokriittisen kirjallisuudentutkimuksen keinoin, kuinka teos korostaa inhimillisen tiedon ja olemassaolon rajoja ja kyvyttömyyttämme ohjailla tulevaisuutta haluttuun suuntaan. Samalla tutkimus tarkastelee, kuinka Pereat mundus kyseenalaistaa arkiajattelussamme selviltä tuntuvia rajoja inhimillisen ja ei-inhimillisen todellisuuden väliltä. Esiin nousevat muun muassa ihmisen ja luonnon, ihmisen ja koneiden sekä ihmisen ja eläimen väliset epäselvät ja ratkeamattomat suhteet. Väitöskirja käy läpi erilaisia kirjallisia keinoja, joiden avulla Krohnin teos painottaa tulevaisuuden epävarmuutta ja ihmistoiminnan kiinteitä sidoksia ympäröivään todellisuuteen. Näihin keinoihin lukeutuu muun muassa teoksen poikkeuksellinen kokonaisrakenne, joka näyttäytyy eräänlaisena romaani- ja novellikerronnan välimuotona. Rakenne mahdollistaa esimerkiksi ihmiskunnan kokonaisuuden tarkastelun eräänlaisena teoksen kollektiivisena päähenkilönä, joka joutuu kohtaamaan eri luvuissa erilaisia uhkia ja epävarmuuksia. Huomio kohdistuu myös teoksen tieteisfiktiivisiin elementteihin, joita hyödynnetään tieteisfiktion lajiperinteestä poikkeavilla tavoilla. Toisin kuin erityisesti populaari tieteisfiktio, jonka juonirakenne osoittaa yleensä selkeästi, millainen tulevaisuus näyttäytyy toivottuna, Pereat mundus jättää tällaisen pohdinnan viime kädessä lukijalle. Tutkimus tuokin esiin, kuinka teos rakentuu keskeisiltä osiltaan erilaisten rakenteellisten ja temaattisten ratkeamattomuuksien, epävarmuuksien ja paradoksien varaan ja tarjoaa lukijalle enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Metodiikaltaan ja teorioiltaan tutkimus edustaa uutta avausta kotimaisen kirjallisuudentutkimuksen kentällä. Tutkimus rakentuu erityisesti posthumanismin ja materiaalisen ekokritiikin tutkimusvälineistöille, joiden laajempi soveltaminen ekokriittiseen kirjallisuudentutkimukseen on kansainvälisestikin vasta aluillaan. Tutkimuksen yhtenä tavoitteena onkin ollut erityisesti materiaalisen ekokritiikin teoriavälineiden edelleen kehittäminen kirjallisuudentutkimuksen tarpeisiin.
Toimitusaika 12 - 16 päivää
Kustantaja Tampere University Press
Tekijä Raipola, Juha
Sidosasu pehmeäkantinen
Sarjan lisätieto 1455-1616
Sivumäärä 220
ISBN 9789514498046
Ilmestymisvuosi 2015
Tilausnumero 8334617
Asiasanat ekokritiikki, kerronta, kirjallisuudenhistoria, kirjallisuudentutkimus, rakenneanalyysi, romaanit, suomenkielinen kirjallisuus, tieteiskirjallisuus, tietokirjallisuus, Filosofia
Alanimike 8334617

Arvostelut

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltava tuote: Ihmisen rajoilla

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä

Kirjaudu

Jos sinulla on jo tunnukset, ole hyvä ja kirjaudu sisään.

Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia uuteen verkkokauppaan, rekisteröidy tästä

* Vaaditut tiedot