Lastuja elämän laineilta - Antti Henttonen

Otoksia kahden karjalaispojan elämästä

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

28,95 €
Toimitusaika-arvio: 5 - 7 päivää
  • Tekijä: Henttonen, Antti - Kekki, Matti
  • Kansityyppi: kovakantinen
  • Kieli: suomi
  • Vuosi: 2015
  • Sivut: 228

Lisätiedot

Kaksi karjalaista ikämiestä, opetusneuvos Antti Henttonen ja lääketieteen professori Matti Kekki avaavat lukijoille muistojensa lokeroita tässä kulttuurihistoriallisesti merkittävässä teoksessaan. Miehiä yhdistää vuosisataisten talonpoikaissukujensa yhteinen kotiseutu luovutetussa Karjalassa, mutta heidän elämänsä ovat kulkeneet erilaisia reittejä. Antti Henttonen siirtyi kansakoulunopettajan kenttätyöstä kolmeksi vuosikymmeneksi opettajien ammattilehden päätoimittajaksi ja peruskoulu-uudistuksen esitaistelijaksi. Hänen Matti Kekille kertomansa, ja omalla kynällään tarkentamansa, tapahtumat koulunuudistustaistelussa avaavat esiin yhteiskunnallisia sekä henkilökohtaisia kamppailutilanteita. Hän kertoo mm. kirjoittaneensa kansanedustaja Olavi Lahtelalle tekstin siihen toivomusaloitteeseen, jonka pohjalta eduskunta ratkaisi periaatepäätöksellään marraskuussa 1963 peruskoulu-uudistuksen toteuttamisen. Uudistukseen aikoinaan torjuvasti suhtautunut Helsingin Sanomat kirjoitti joulukuussa 2013, että se on ollut yhteiskuntamme sodanjälkeisten vuosikymmenien yksi tärkeimmistä uudistuksista. 17- vuotiaana talvisotaan mennyt Henttonen kertoo myös kahden sodan rintamakokemuksistaan. Antti Henttonen kiteyttää monivaiheiset uudistustapahtumat näin: "Yhteiskunnan kehitys poiki peruskoulun, se synnytti opettajajärjestöjen yhteisen OAJ:n, joka turvaa äitinsä tulevaisuuden." Lapsena isästään orvoksi jäänyt Matti Kekki on lääketieteen ja kirurgian tohtori ja professori, joka on toiminut alansa opettajana ja tutkijana sekä sairaala- ja yrityslääkärinä. Hän on suomalaisen ja kansainvälisen kulttuurin monipuolinen harrastaja, joka sisätautilääkärinä halusi tutustua kansainvälistä tunnustusta saaneen peruskoulumme toteutumiseen sisältä päin yhden pioneerin kokemusten valossa. Muistelijatoverinsa toivomuksesta hän kertoo myös suomalaisen ja kansainvälisen kulttuurin hänelle tarjoamista elämyksistä. Molempien muistelijoiden, kirjamme Antin ja Matin, terävällä veitsellä vuolemat "lastut" sisältävät paljon elävästi kerrottua tietoa. Runsas kuvitus täydentää tekstin antia.

Lisätiedot

Kuvaus Kaksi karjalaista ikämiestä, opetusneuvos Antti Henttonen ja lääketieteen professori Matti Kekki avaavat lukijoille muistojensa lokeroita tässä kulttuurihistoriallisesti merkittävässä teoksessaan. Miehiä yhdistää vuosisataisten talonpoikaissukujensa yhteinen kotiseutu luovutetussa Karjalassa, mutta heidän elämänsä ovat kulkeneet erilaisia reittejä. Antti Henttonen siirtyi kansakoulunopettajan kenttätyöstä kolmeksi vuosikymmeneksi opettajien ammattilehden päätoimittajaksi ja peruskoulu-uudistuksen esitaistelijaksi. Hänen Matti Kekille kertomansa, ja omalla kynällään tarkentamansa, tapahtumat koulunuudistustaistelussa avaavat esiin yhteiskunnallisia sekä henkilökohtaisia kamppailutilanteita. Hän kertoo mm. kirjoittaneensa kansanedustaja Olavi Lahtelalle tekstin siihen toivomusaloitteeseen, jonka pohjalta eduskunta ratkaisi periaatepäätöksellään marraskuussa 1963 peruskoulu-uudistuksen toteuttamisen. Uudistukseen aikoinaan torjuvasti suhtautunut Helsingin Sanomat kirjoitti joulukuussa 2013, että se on ollut yhteiskuntamme sodanjälkeisten vuosikymmenien yksi tärkeimmistä uudistuksista. 17- vuotiaana talvisotaan mennyt Henttonen kertoo myös kahden sodan rintamakokemuksistaan. Antti Henttonen kiteyttää monivaiheiset uudistustapahtumat näin: "Yhteiskunnan kehitys poiki peruskoulun, se synnytti opettajajärjestöjen yhteisen OAJ:n, joka turvaa äitinsä tulevaisuuden." Lapsena isästään orvoksi jäänyt Matti Kekki on lääketieteen ja kirurgian tohtori ja professori, joka on toiminut alansa opettajana ja tutkijana sekä sairaala- ja yrityslääkärinä. Hän on suomalaisen ja kansainvälisen kulttuurin monipuolinen harrastaja, joka sisätautilääkärinä halusi tutustua kansainvälistä tunnustusta saaneen peruskoulumme toteutumiseen sisältä päin yhden pioneerin kokemusten valossa. Muistelijatoverinsa toivomuksesta hän kertoo myös suomalaisen ja kansainvälisen kulttuurin hänelle tarjoamista elämyksistä. Molempien muistelijoiden, kirjamme Antin ja Matin, terävällä veitsellä vuolemat "lastut" sisältävät paljon elävästi kerrottua tietoa. Runsas kuvitus täydentää tekstin antia.
Toimitusaika 5 - 7 päivää
Kustantaja Kvaliti
Tekijä Henttonen, Antti - Kekki, Matti
Sidosasu kovakantinen
Sivumäärä 228
ISBN 9789526606644
Ilmestymisvuosi 2015
Tilausnumero 8408925
Kuvitus mustavalkoiset valokuvat
Asiasanat Antrea, henkilöhistoria, historia, Karjala, kotimainen kaunokirjallisuus, kotiseututyö, koululaitos, kulttuuriharrastukset, luovutetut alueet, lääkärit, muistelu, opetusneuvokset, peruskoulu, professorit, päätoimittajat, sotaveteraanit, uudistukset, Suom
Alanimike 8408925

Arvostelut

Kirjoita oma arvostelusi

Arvosteltava tuote: Lastuja elämän laineilta

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä

Kirjaudu

Jos sinulla on jo tunnukset, ole hyvä ja kirjaudu sisään.

Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia uuteen verkkokauppaan, rekisteröidy tästä

* Vaaditut tiedot